Discovery znanje
/ Knowledge Discovery >> Discovery znanje >> zdravje >> duševno zdravje >> veliko psihologov >>

Karl Spencer Lashley

Lashley, Karl Spencer
Brskanje članek Lashley, Karl Spencer Lashley, Karl Spencer

Lashley, Karl Spencer (1890-1958) je bil ameriški psiholog, ki je raziskoval povezavo med delovanjem možganov in učenje. On se šteje ustanovitelj nevropsihologije.

Lashley doktoriral diploma iz zoologije na univerzi Johns Hopkins leta 1914 je postal zanima funkcije možganov s svojim delom z ameriški psiholog John Broadus Watson in začela post-doktorskega študija obnašanja vretenčarjev, ki je nadaljevala do leta 1917.

Na Univerzi v Minnesoti, kjer je postal inštruktor iz psihologije leta 1920, Lashley izvajajo obsežne laboratorijske raziskave na možganih podgan. Bil je napredoval v rednega profesorja leta 1924. Leta 1926 se je pridružil profesor na Univerzi v Chicagu, in leta 1935 je sprejel raziskovalni profesor v nevropsihologije na univerzi Harvard. Začetek leta 1942 je bil tudi direktor Yerkes laboratorijev Primate biologijo v Orange Park, Florida.

Lashley preučevali vlogo možganov možganske skorje v spomin in učenje. Eden od njegovih glavnih ciljev je bil poiskati tisto, kar je poimenoval engram ali živčne komponento pomnilnika. Je sprva domnevala, da bo lahko vsak poseben spomin ali senzorično zaznavanje povezana z lokalizirano točki v skorji. Odkril je, da je to res. Nasprotno, v nekaterih vrstah učenja, korteks deloval na celosten način.

Dodal je še ugotovila, da ko so bili deli skorje odstranjene ali poškodovane, nekatere sposobnosti, povezane s temi deli pogosto ostala. Zdravi območja, prilagojeni tako, da na delovanje poškodovanem območju, koncept Lashley imenom equipotentiality. Te ugotovitve sposobnosti skorji, da deluje kot celota je privedlo do njegovih teorij učenja, ki je nadomestila prevladujočo teorijo lokalizirano kortikalne delovanja. Orisal tiste teorije možganskih mehanizmov in obveščevalne službe (1964).