Discovery znanje
/ Knowledge Discovery >> Discovery znanje >> znanost >> znanosti o življenju >> botanika >>

Datum Palm

Date Palm
Brskanje članek Date Palm Date Palm

Date Palm, sadno-ležaj palmo. Datumi, sadje z drevesa, so še okoli 54 odstotkov sladkorja in 7 odstotkov beljakovin. Uporabljajo se kot namizno sadje, zastoje in paste, in pri kuhanju. V puščavo ljudstev Severni Afriki in na Bližnjem vzhodu datum dlani je zelo pomembno. Njegov sad je rezana v svoji prehrani, so njeni listni vlaken, v vrv in košare, in njegovo deblo se uporablja kot gradbeni les in goriva. Alkoholna pijača, ki je narejena iz soka.

datum palma poka vitko deblo, ki raste na višini 70 do 100 metrov (21 do 30 m). Deblo nima podružnic, vendar je dodal s togim krono-perja v obliki listov do 20 čevljev (6 m) dolge. Številni grozdi cvetov krije drevesa, vsak grozd, ki vsebuje toliko kot 10.000 cvetje. Moški in ženski cvetovi so proizvedeni na različnih drevesih. En moški drevo lahko prašijo 100 ženskih dreves. Datum dlani so prilagojeni vetra opraševanju; Vendar, ročno opraševanje, ki omogoča, da pridelovalec, da izberete cvetni prah, ki se uporablja, je bil vadili stoletja. Vrsta cvetnega prahu, ki se uporablja določa čas zorenja in značilnosti plodov.

Obstajajo tri plodnih listov, ali jajčniki, v ženski cvet. Dva od njih odložiš po opraševanje. Preostali karpalnega postane drupe (a mesnatega sadja vsebuje seme zaprt v trdem jaškom). Drupe razvija z bližnjimi plodove v gruči zrelih datumov. Vsak grozd tehta 20 do 25 funtov (od 9 do 11 kg) in vsebuje približno 200 rok. Kar 30 grozdi vsako leto proizvaja enem drevesu. Sprva datumi so zelene in težko, ampak saj dozorijo postanejo mehki in porumenijo ali rdeče. Datum palm proizvaja sadje v približno šest let, in še vedno nosi že več kot 100 let.

Iran, Eygpt, Saudova Arabija in Irak so vodilni svetovni proizvajalci datumov. Druge države na Bližnjem vzhodu in v Severni Afriki so tudi veliki proizvajalci. V Združenih državah Amerike, so bili datumi zrasla v Arizoni, vendar California proizvaja skoraj ves pridelek.

Datum palm je Phoenix dactylifera družine palm, Palmae.